Professioneel werken met karakterstructuren

In deze driedaagse leergang leer je de karakterstructuren kennen en toepassen in je professionele leven. We zoomen in op de karakterstructuren en onderzoeken hoe deze doorwerken in jouw rol.  Je krijgt handvatten aangereikt om effectief te leren omgaan met zowel je eigen karakterstructuren als ook die van de mensen waarmee je werkt. Door te analyseren en interveniëren vanuit de karakterstructuren kun je het verschil maken. 

 

Voor wie 

Deze leergang is bedoeld voor professionals die de karakterstructuren willen leren inzetten in hun functie. Als je professioneel veel te maken hebt met anderen, bijvoorbeeld als leidinggevende, projectleider, HR-manager of recruiter, dan heb je veel te maken met de dynamieken tussen mensen in samenwerking. Deze dynamieken zijn niet altijd effectief of leidend tot de juiste resultaten. Het kijken door de bril van de karakterstructuren geeft een heel nieuwe gereedschapskist aan interventies die je kunt inzetten om effectieve resultaten te behalen. 

Naast dat je leert over de interactie met anderen, sta je er ook voor open om je eigen ontwikkelthema’s onder de loep te nemen. Want je neemt natuurlijk jezelf mee in elke samenwerking en interactie met anderen.  

 

Programma

Op de eerste dag gaan we van start met een interactieve uitleg over de theorie. Op de tweede dag zoomen we in op de invloed van de karakterstructuren op jouw eigen handelen in jouw rol en hoe deze van invloed zijn op jouw interactie met anderen. De derde dag staat in het teken van hoe je concreet kunt interveniëren. 

We werken in een veilig leerklimaat dat zich kenmerkt door openheid en humor. Daarbij koppelen we de theorie aan de eigen ervaringen en voorbeelden, zodat het voor iedereen herkenbaar en tastbaar is. We werken zowel plenair als in wisselende subgroepen, waarbij theorie dynamisch afwisselt met oefeningen. 

 

Resultaat

Na deze leergang ben je in staat om de verschillende karakterstructuren adequaat van elkaar te onderscheiden. Je bent je bewust van hoe de karakterstructuren in jouw rol tot uiting komen en je bent in staat om dit ook bij anderen te herkennen. Je kunt makkelijker uit je eigen ‘patronen’ stappen en kunt deze ook beter zichtbaar maken voor anderen. Vanuit je professionele rol kun je beter omgaan met je eigen kwaliteiten en valkuilen en ook die van de anderen waarmee je werkt. Ook heb je meer zicht op de dynamieken binnen teams, waardoor je kunt inspelen op meer effectiviteit in de samenwerking. 

 

Investering 

Je investering voor deze 3-daagse opleiding “Werken met karakterstructuren” is 595,- euro (vrijgesteld van BTW).

Daarvoor krijg je drie dagen les van 10.00 – 17.00 uur (koffie, thee en een uitgebreide lunch staan klaar).

Naast de contacturen besteed je zo’n elf uur aan opdrachten.

En aan het einde ontvang je een bewijs van deelname.

 

Docenten 

Tijn Ponjee 

Tijn is arbeid- en organisatiepsycholoog en heeft zich de afgelopen 19 jaar gespecialiseerd in het begeleiden van individuen, groepen en organisaties in hun ontwikkeling.  Zij heeft door de jaren heen verschillende opleidingen gevolgd bij het ITIP, de Academie voor Psychodynamica, School voor Coaching en Phoenix Opleidingen. Zij is gespecialiseerd in trauma, systemisch werken, psychodynamica, energetisch lichaamswerk en leiderschap. Kijk voor meer informatie over haar op: www.ponjeeadvies.nl. 

Harm Tollenaar 
Harm is afgestudeerd als business engineer en heeft in zijn loopbaan voor diverse grote organisaties gewerkt in de autobranche. Al snel kwam hij in aanraking met NLP en heeft in de jaren erna veel aan zijn persoonlijke ontwikkeling gewerkt. Harm heeft opleidingen gedaan bij de Academie voor psychodynamica en Phoenix Opleidingen in Utrecht. Harm is trainer en coach gespecialiseerd in de leer van de karakterstructuren, systemisch werken en de effecten van trauma uit de kindertijd op het volwassen leven. 

 

Cursusdata

  • Najaar 2023
    29 september – 3 november – 24 november
  • Voorjaar 2024
    19 april – 7 juni – 5 juli

De opleiding vindt plaats op de trainingslocatie van Ponjee Advies in Wijchen (Passeweg 29).