Over Tijn Ponjee

De kans is groot dat je hier bent omdat je verder wilt in je leven. Of anderen daarbij wilt helpen in je werk als coach, psycholoog, recruiter of HR-professional. Je wilt zo goed mogelijk tot je recht komen, op de juiste plek zitten en bezig zijn met de dingen waar je gelukkig van wordt. Dat lijkt zo’n open deur, maar in de praktijk worstelen veel mensen hier dagelijks mee. Vooral in hun werk en relaties.

Hoi, ik ben Tijn Ponjee

Arbeids- en organisatiepsycholoog, ex-topsporter en karakterdeskundige. Ik help je aan zelfkennis waar je blij van wordt. Ik leer je je karakter te begrijpen, te worden wie je bent en gelukkiger te leven. Op een manier die bij jou past.

Coaching, training en boek ‘Word wie je bent’

Je kunt bij mij terecht voor verschillende Producten en Opleidingen over karakterstructuren. Zo schreef ik het boek ‘Word wie je bent – Handboek karakterstructuren’. Daarvan kwam in 2019 de vierde, geheel herziene versie uit. In 2019 bracht ik ook het Karakterstructuren Kaartspel uit om op speelse wijze je karakterstructuren te ontdekken. Ook coach en train ik al meer dan vijftien jaar medewerkers en teams binnen bedrijven via Ponjee Advies.

Soms benaderen media me voor informatie over karakterstructuren, bijvoorbeeld het tijdschrift Happinez. Je bent dus niet de enige die z’n karakter beter wil begrijpen om bevlogener en vitaler te leven.

3 lessen die ik leerde uit de topsport

De basis voor mijn voorliefde voor de karakterleer ligt in mijn topsportcarrière.

  1. Als profschaatser en -skeeleraar ervoer ik als geen ander dat niet alleen alles lichamelijk moet kloppen om uit te blinken. Maar ook mentaal.
  2. Ook leerde ik dat je pas écht sprongen maakt met de steun van professionals. Niet in je eentje blijven ploeteren, maar hulp vragen.
  3. En niet te vergeten: het grote belang van enthousiast zijn over wat je doet. Een bevlogen mens is per definitie een vitaal mens.
Mijn karakterstructuur

Wat voor karaktertype ik ben? Als ex-topsporter is het niet zo verrassend dat mijn karakterstructuur onder andere de ‘presteerder’ is. Zo genoot ik er op de baan van om een technisch perfecte bocht te rijden. Maar nog meer ben ik de ‘overlever’. Ben ik wel welkom? Mag ik er zijn? Klopt het precies?

Nu sport ik nog ‘maar’ twee à drie keer in de week. Met drie kinderen is het een stuk lastiger om er meer tijd voor vrij te maken. Bovendien sport mijn man ook graag: die is net zo fanatiek als ik. Met sporten kom ik tot mezelf, laat ik  m’n gedachten de vrije loop en doe ik inzichten en inspiratie op.

Ik streef er in alles naar om verstand en gevoel te verbinden. Ik ben een spiritueel mens, met beide benen heel stevig op de grond. Als het maar doelgericht is.

Vakmanschap is meesterschap

Wat mij ook typeert? In 2005 studeerde ik af als arbeids- en organisatiepsycholoog aan de Universiteit Utrecht. Daarna volgde ik elk jaar een langere opleiding om beter te worden in ‘mezelf zijn’. Onder andere bij ITIP: school voor leven en werk en Phoenix: opleidingen voor systemisch werken (met gezinnen en teams).

Ik vind het namelijk belangrijk om bij jezelf te beginnen als coach. Om steeds oordeelsvrijer te worden, zonder dat je je eigen issues op een ander projecteert. Als je de ander ziet en neemt zoals hij is, ontstaan wat mij betreft de beste leerprocessen. Dat vakmanschap beheersen is voor mij meesterschap.

Ga jij hier ook voor?

Mijn coaching en opleidingen zijn te omschrijven als less is more. Zonder opsmuk, ego, te veel taal of zoeken. Maar wél: raak, voor het grijpen, to-the-point en precies waar de ander moet zijn voor een inzicht. Daarin zit voor mij de voldoening. En natuurlijk ook dat ik getuige mag zijn van een leerproces dat voor de ander life changing is.

Wat je verder van mij als psycholoog kunt verwachten? Een combinatie van theorie, voorbeelden én leerervaringen. Want ik geloof dat iets je pas echt bijblijft als je ook vóélt wat het in de praktijk voor jou en anderen betekent. En niet alleen als je erover leest of hoort.

Toen ik voor het eerst leerde over de karakterstructuren van Reich, maakte dit zoveel indruk op me, dat ik me erin specialiseerde.

Mijn doel is om deze kennis zo breed mogelijk te verspreiden. Zodat zoveel mogelijk andere mensen er ook voordeel van hebben: in hun werk en privé.

Wil jij ook weten waar je goed in bent? Welk werk bij je past? En welke relaties? Zodat je kunt gaan leven naar je karakter en je leven leuker, interessanter en relaxter wordt? Of wil jij deze kennis gebruiken in je werk als coach, psycholoog, recruiter of HR-professional? Doe dan de gratis test: