Professioneel begeleiden met karakterstructuren

Het werken als begeleider vraagt een doorlopende uitbereiding van het arsenaal aan vaardigheden om anderen effectief een grote stap verder te helpen. Merk je in je werk als coach, psycholoog, therapeut of begeleider dat je (nog) meer ervaringsgericht wil werken? Bijvoorbeeld omdat je waarneemt dat cliënten op een gegeven moment wel door hebben in welke patronen ze steeds weer verzeild raken. Maar dat de gewenste diepgaande verandering uitblijft en dat het ergens blijft ‘steken’ in de mentale laag. 

In dat geval is het werken met karakterstructuren een mooie toevoeging aan je gereedschapskist als begeleider. Allereerst is het gedachtegoed van Wilhelm Reich een helder kader van zes verschillende karakterstructuren die heel herkenbaar zijn, zowel in de oorsprong als in de uitingsvormen. Ten tweede zijn er door de jaren heen veel krachtige en waardevolle oefeningen ontwikkeld die begeleiders helpen om hun cliënten een ‘lerende ervaring’ te geven. En als zij dan kunnen leren op de mentale laag en de gevoelslaag tegelijkertijd, beklijven inzichten en ontstaat er een werkelijke gedragsverandering op de lange termijn. 

Met de vierdaagse opleiding ‘Professioneel coachen met karakterstructuren’ leer je cliënten om hun patronen te begrijpen vanuit hun geschiedenis. En om de aanleiding ervoor te herkennen aan hun gevoel op het moment zelf. Je leert de karakterstructuren herkennen, naar boven halen en ontwikkelen. Je leert per karakterstructuur concrete oefeningen waarmee je cliënten lijfelijk in een situatie brengt die past bij hun patroonmatig gedrag, gekoppeld aan de begeleidingsvraag in het nu.

 

Voor wie

De opleiding is voor ervaren begeleiders die (nog) meer ervaringsgericht willen werken. Enige voorkennis van de leer van karakterstructuren is aan te raden door bijvoorbeeld het boek ‘word wie je bent’ – handboek karakterstructuren te lezen. We starten de eerste dag met de basisprincipes. Je bent in deze opleiding je eigen studiemateriaal, dus naast de vaardigheden krijg je ook dieper inzicht in je eigen patronen en thema’s.  

 

Programma

We beginnen de vierdaagse opleiding met een uitgebreide kennismaking met de zes karakterstructuren. Daarna krijg je tips en tools om anderen er praktisch en laagdrempelig mee te helpen. Je leert per karaktertype welke specifieke oefeningen geschikt zijn en hoe je ze inzet ‘in het moment’. De vaardigheden die je leert, komen uit verschillende vakgebieden, zoals: 

  • systemisch werken (kijken naar de samenhang binnen een gezinssysteem); 
  • psychodrama (werkvormen met spel); 
  • bio-energetica (oefeningen om te werken met fysieke spanning); 
  • transactionele analyse (bewust worden vanuit welke ‘ego’-positie je communiceert); 
  • (tegen)overdracht (projecteren van gevoelens, wensen en verwachtingen op een ander persoon). 

Om het geleerde goed in de vingers te krijgen, werken we veel interactief. 

 

Resultaat

Na deze verdiepingsopleiding weet je hoe je verschillende type mensen en groepen praktisch, laagdrempelig en op een ‘dieper’ niveau helpt met karakterstructuren. Je voelt vertrouwen om de oefeningen in te zetten die de client in zijn of haar karakterstructuur brengen. En om vervolgens de verbinding te maken met het dagelijkse leven van de client. Als begeleider voel je dat je ‘breder’ kunt kijken en op een diepere laag kunt interveniëren     

 

Investering

Je investering voor deze 4-daagse opleiding ‘Professioneel coachen met karakterstructuren’ is 949 euro vrijgesteld van BTW.

Daarvoor krijg je vier dagen les van 10.00 – 17.00 uur (koffie, thee en een lekkere lunch staan klaar).

Thuis besteed je zo’n vijftien uur aan opdrachten.

Aan het einde ontvang je een bewijs van deelname.

Cursusdata

Voorjaar 2023

26 mei – 9 juni – 23 juni – 7 juli

Najaar 2023

15 september – 12 oktober – 10 november – 8 december

De opleiding vindt plaats op de trainingslocatie van Ponjee Advies in Wijchen (Passeweg 29).

Accreditaties en studiepunten

Ben je arbeids- en organisatiepsycholoog of lichaamsgericht werker en aangesloten bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP)? Of ben je lid van de Nederlandse Beroepsvereninging van Hypnotherapeuten? Dan ontvang je voor deze opleiding 24 PE-punten (permanente educatie).

 

Ook zij kregen meer inzicht en vaardigheid in het coachen met karakterstructuren