Professioneel begeleiden met karakterstructuren

In deze vierdaagse leergang leer je karakterstructuren succesvol inzetten in begeleidingssituaties. Met dit krachtige instrument help je cliënten om diepgaand inzicht te krijgen in hun eigen patronen en hier vervolgens effectief doorheen te bewegen.  

Je leert hoe je jouw cliënten kan helpen om hun patronen te zien en te begrijpen vanuit hun eigen geschiedenis.  Je bent in staat de karakterstructuren te herkennen, naar voren te halen en te ontwikkelen. 

Je krijgt per karakterstructuur concrete oefeningen waarmee je cliënten in een situatie brengt die diepgaand inzicht geeft in het patroonmatig gedrag. Door cliënten vervolgens een ‘lerende ervaring’ te geven, verdiepen inzichten en ontstaat er een werkelijke gedragsverandering die beklijft op de lange termijn. 

 

Voor wie

Deze leergang is ontwikkeld voor begeleiders, coaches, therapeuten en trainers die hun gereedschapskist willen uitbreiden met krachtige en effectieve interventies. Ook als je al langer werkt met de karakterstructuren of eerdere opleidingen gevolgd hebt, is deze leergang een toevoeging op de kennis die je al hebt opgedaan door onze vernieuwende en praktijkgerichte aanpak. 

Je bent in deze opleiding je eigen studiemateriaal, dus naast de kennis, vaardigheden en concrete interventies krijg je ook nog dieper inzicht in je eigen patronen en thema’s en hoe deze doorwerken in de begeleiding van bepaalde cliënten. 

 

Programma

De eerste dag van deze leergang starten we met een uitgebreide en diepgaande theoretische behandeling van de zes karakterstructuren. In de tweede tot en met de vierde dag gaan we aan de slag met het aanleren van concrete en praktische interventies om zelf toe te passen in je eigen praktijk, waarbij we twee structuren per dag diepgaand behandelen. Naast concrete oefeningen komen ook de do’s en dont’s aan bod als begeleider in de interactie met de verschillende structuren. We werken veel interactief. 

De vaardigheden die je leert, komen uit verschillende vakgebieden, zoals:  

  • systemisch werken (kijken naar de samenhang binnen een gezinssysteem);  
  • psychodrama (werkvormen met spel);  
  • bio-energetica (oefeningen om te werken met fysieke spanning);  
  • transactionele analyse (bewust worden vanuit welke ‘ego’-positie je communiceert);  
  • (tegen)overdracht (projecteren van gevoelens, wensen en verwachtingen op een ander persoon).  

 

Resultaat

Na deze leergang weet je hoe je verschillende type mensen en groepen praktisch, laagdrempelig en op een ‘dieper’ niveau kunt laten leren over hun karakterstructuren. Je voelt zelfvertrouwen om de geleerde interventies toe te passen die de client bewust maken van de eigen patronen en hoe daaruit te bewegen. Als begeleider voel je dat je ‘breder’ kunt kijken en op een diepere laag kunt interveniëren.          

 

Investering

Je investering voor deze 4-daagse opleiding ‘Professioneel coachen met karakterstructuren’ is 949 euro vrijgesteld van BTW.

Daarvoor krijg je vier dagen les van 10.00 – 17.00 uur (koffie, thee en een lekkere lunch staan klaar).

Buiten de contacturen besteed je zo’n vijftien uur aan opdrachten.

Aan het einde ontvang je een bewijs van deelname.

 

Docenten

Tijn Ponjee 

Tijn is arbeid- en organisatiepsycholoog en heeft zich de afgelopen 19 jaar gespecialiseerd in het begeleiden van individuen, groepen en organisaties in hun ontwikkeling.  Zij heeft door de jaren heen verschillende opleidingen gevolgd bij het ITIP, de Academie voor Psychodynamica, School voor Coaching en Phoenix Opleidingen. Zij is gespecialiseerd in trauma, systemisch werken, psychodynamica, energetisch lichaamswerk en leiderschap. Kijk voor meer informatie over haar op: www.ponjeeadvies.nl. 

Harm Tollenaar 
Harm is afgestudeerd als business engineer en heeft in zijn loopbaan voor diverse grote organisaties gewerkt in de autobranche. Al snel kwam hij in aanraking met NLP en heeft in de jaren erna veel aan zijn persoonlijke ontwikkeling gewerkt. Harm heeft opleidingen gedaan bij de Academie voor psychodynamica en Phoenix Opleidingen in Utrecht. Harm is trainer en coach gespecialiseerd in de leer van de karakterstructuren, systemisch werken en de effecten van trauma uit de kindertijd op het volwassen leven.  

 

Cursusdata

Najaar 2023

12 oktober – 10 november – 8 december – ntb

Voorjaar 2024

15 maart – 12 april – 24 mei – 21 juni 

De opleiding vindt plaats op de trainingslocatie van Ponjee Advies in Wijchen (Passeweg 29).

 

Accreditaties en studiepunten

Ben je arbeids- en organisatiepsycholoog of lichaamsgericht werker en aangesloten bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP)? Of ben je lid van de Nederlandse Beroepsvereninging van Hypnotherapeuten? Dan ontvang je voor deze opleiding 24 PE-punten (permanente educatie).

 

Logo Karakterstructuren

Ook zij kregen meer inzicht en vaardigheid in het coachen met karakterstructuren