Nieuwsbrief november 2018

In elke nieuwsbrief belicht ik één van de structuren. Vorige keer stond de afwezige structuur in de schijnwerpers, deze keer de onverzadigbare of orale structuur. In deze nieuwsbrief vind je ook meer informatie over alle plannen en wijzigingen voor 2019. Veel leesplezier!

Verdieping: de onverzadigbare structuur

‘Laatst hoorde ik van een collega hoeveel salaris hij kreeg. Hij is jonger dan ik, werkt korter bij onze organisatie en verdient meer dan ik. Ik merk dan dat ik dat niet eerlijk vind en ik me hier verongelijkt over voel. Ik heb dan sterk de neiging om snibbig te worden tegen die collega of de motivatie voor mijn werk te verliezen. Ik kan ook gaan proberen om met impliciete opmerkingen de ander te laten voelen hoe ik erover denk.’

Dit is iets dat de onverzadigbare structuur erg goed kent, omdat deze structuur een feilloos gevoel heeft voor de verdeling. Als er een gevoel van ‘minder of te weinig krijgen’ ontstaat, dan is de angst van het tekort meteen geactiveerd. De eerste gedachte is dan; ‘zie je wel, ik krijg het weer niet’, of ‘laat maar, ik hoef het ook al niet meer’. Meteen is dit ook de self fulfilling prophecy, want deze structuur is niet duidelijk en expliciet in zijn behoefte. Met het denken: ‘laat maar’, verandert het ook niet en blijft het tekort bestaan.

De uitdaging voor deze structuur is om te leren denken in overvloed en niet in tekort. Ook is het belangrijk om de eigen behoeftes te leren kennen en deze zelf te leren vervullen, zonder daarbij de ander verantwoordelijk te maken.

Is dit herkenbaar voor jou? Dan kan je met onderstaande oefeningen je bewustzijn vergroten.

handboek karakterstructuren word wie je bent
  • Vraag je af wat jij zelf graag wil in een situatie. Wees hierin eerlijk naar jezelf.
  • Haal diep adem en vraag expliciet om wat je echt graag wilt, zonder er omheen te draaien
  •  Ga heel bewust met je aandacht naar wat er wel is en wat je wel hebt. Verleg je focus van tekort naar overvloed
handboek karakterstructuren word wie je bent

VERNIEUWD! Professioneel Coachen met Karakterstructuren

Voor de leergang die volgend voorjaar weer van start gaat zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd. Om het voor professionele begeleiders die willen leren coachen met karakterstructuren gemakkelijker te maken om in te stromen, zonder dat zij al veel ervaringen met of kennis hebben over de structuren, is er een extra dag toegevoegd aan het programma. De leergang beslaat nu vier in plaats van drie dagen. De eerste dag zal volledig richten op het verkrijgen en verdiepen van kennis over de karakterstructuren, waardoor de eerst leergang Professioneel Werken met Karakterstructuren overgeslagen kan worden. Dit maakt het traject voor begeleiders sneller en praktischer, waardoor er direct van start gegaan kan worden in de eigen praktijk. Lees er alles over op de site.

De data voor dit voorjaar voor de de leergang Professioneel Coachen met Karakterstructuren zijn daarom gewijzigd. De nieuwe data zijn: 10 & 24 mei en 7 & 21 juni 2019. Je kan je nu al aanmelden.

Supervisie bijeenkomsten ‘Begeleiden vanuit Karakterstructuren’

Voor coaches, begeleiders en therapeuten die de verdiepings- of coachleergang gevolgd hebben, zijn er supervisiebijeenkomsten ingepland voor 2019. Dit omdat het werken met karakterstructuren een doorgaande ontwikkeling vraagt en je tijdens het werk tegen situaties aan loopt waarvan het fijn is om deze diepgaand te kunnen analyseren in een groep professionals.

De bijeenkomsten zijn gebaseerd op cases uit de eigen praktijk. De analyse en invalshoeken die dit oplevert betekenen een professionele verdieping en verbreding. Je kan je voor een losse dagen inschrijven, maar het is uiteraard ook mogelijk om bij meerdere dagen aanwezig te zijn.

De dag start om 10.00 uur en eindigt rond 17.00 uur. De bijeenkomst is inclusief lunch. De kosten voor de supervisiedagen bedragen € 240,- per dag.

Data supervisiebijeenkomsten 2019:
Vrijdag 8 februari
Vrijdag 19 apri
Vrijdag 13 september
Vrijdag 29 november

Lees hier meer over de supervisie bijeenkomsten.

Een frisse wind in 2019

Voor 2019 staan er veel nieuwe ontwikkelingen op het programma; We gaan een Karakterstructuren kaartspel ontwerpen voor coaches en begeleiders om mee te werken in hun praktijk. “Word wie je bent” Handboek Karakterstructuren is bijna toe aan een vierde druk.

Achter de schermen zijn we ook volop bezig met de ontwikkeling van een volledige coachopleiding en de oprichting van een nieuw opleidingsinstituut. Hierover volgt begin volgend jaar meer nieuws, maar mocht je op de hoogte gehouden willen worden, laat het ons dan vooral weten: kantoor@ponjeeadvies.nl