Nieuwsbrief september 2018

De komende nieuwsbrieven belichten we per nieuwsbrief één van de structuren. We maken in deze nieuwsbrief een start met de afwezige karakterstructuur. In deze nieuwsbrief vind je ook meer informatie over de leergangen Werken & Coachen met Karakterstructuren en een aanbieding voor een van de leergangen die van start gaat op 8 november.

Verdieping: de afwezige structuur

‘Soms merk ik dat als ik een ruimte binnenkom met veel vreemde mensen, ik ertegenop zie om me in de massa te mengen. Ik hou me liever afzijdig, heb ook niet echt aanknopingspunten om een gesprek aan te gaan met iemand. Ik ben dan ook meestal erg blij als ik weer kan gaan. Ik voel me gewoon niet zo op mijn gemak in grote gezelschappen.’

Deze situatie is kenmerkend voor de afwezige karakterstructuur. Het belangrijkste voor deze structuur is het zich ‘welkom’ voelen. En hoewel dit zo belangrijk is voor deze structuur, is hij moeilijk in staat om zichzelf thuis te laten voelen in een groep. Vooral als het een nieuwe groep betreft. ‘De kat uit de boom kijken’ is ook wat ze vaak over zichzelf zeggen en ze hebben de neiging om zichzelf eerder aan de rand van de groep te plaatsen.

Hierdoor wordt iemand met deze structuur ook minder snel opgenomen en krijg je te maken met de ‘self fulfilling prophecy’. Hij creëert het gevoel van ‘niet welkom zijn’ ook voor een deel zelf.

Herken je dit mechanisme bij jezelf? Probeer dan eens bewust het volgende voor jezelf te doen, voordat je een groep in stapt:

De afwezige of schizoide structuur

 

  • Voel hoe spannend het is om een (nieuwe) groep binnen te stappen en erken dit ook van jezelf. Anders gezegd: kijk er mild naar.
  • Zorg dat je bewustzijn hebt in je lijf voordat je de groep binnenstapt; haal een aantal keren bewust adem of stamp een aantal keren met je voeten op de grond.
  • Besluit in gedachten dat je er wél bij hoort en dat je dus welkom bent in dit gezelschap.

Leergangen Professioneel Werken & Coachen met Karakterstructuren

Voor coaches, therapeuten, trainers en leidinggevenden die in hun werk gebruik (willen) maken van karakterstructuren heb ik twee leergangen ontwikkeld. Beide leergangen hebben een duur van drie dagen.

In de leergang Professioneel Werken met Karakterstructuren leer ik je de verschillende structuren adequaat te onderscheiden en geef ik je inzicht in je eigen karakterstructuren. Je leert welke interventies je kunt doen om de relatie en interactie met de ander te optimaliseren.

De leergang Professioneel Coachen met Karakterstructuren is voor coaches, therapeuten, trainers, leiders en begeleiders die al ervaring hebben in het werken met karakterstructuren en hier verdere verdieping in aan willen brengen.

Na deze verdiepingsleergang ben je op de hoogte van verschillende interventies die je vanuit de leer van karakterstructuren kunt toepassen in de begeleiding van groepen en individuen. Je bent in staat om deze interventies toe te passen en door hiermee te oefenen in de groep voel je het vertrouwen om dat te doen. De tweede leergang kan je volgen nadat je de eerste leergang hebt gevolgd of aantoonbare ervaring hebt met het werken met Karakterstructuren.

Als je op 8 november start met de leergang Professioneel Coachen met Karakterstructuren krijg je nu een korting van € 50,- op het totaalbedrag. Je kan je aanmelden in de shop. Geef tijdens de bestelling de code “Verdieping!” op in het waardebon veld, deze vind je links onderaan de afrekenpagina.

Data Professioneel Werken met Karakterstructuren
15 maart, 29 maart en 12 april 2019 van 10.00 tot 17.00 uur.

Data Professioneel Coachen met Karakterstructuren
8 november, 29 november, 20 december 2018 van 10.00 tot 17.00 uur.
10 mei, 31 mei, 21 juni 2019 van 10.00 tot 17.00 uur.

Wil je meer lezen over de twee leergangen klik dan hier.