‘Netjes in pak kwam hij aangelopen, deze coachklant die een coachtraject kwam doorlopen. Ik kreeg een stevige handdruk en hij keek me met een heldere blik recht aan. ‘Zo, ik heb er zin in’, zei hij enthousiast. Toen we zaten en we zijn zelfgeschreven biografie opdracht gingen bespreken keek hij me verwachtingsvol aan. Ik keek hem hierop vragend aan. ‘Nou?’ Zei hij. ‘Was dit wat de bedoeling was? Kun je er iets mee?’
Dit is typisch voor de presteerder ofwel de afstandelijke structuur. Deze structuur is gericht op het ‘goed doen’, het neerzetten van een goede of aansprekende prestatie. Vaak wekt hij de indruk alles op orde te hebben. Zowel uiterlijk als innerlijk. Op deze manier houdt hij anderen op afstand en controleert de situatie en interactie. Dit met als doel om te voorkomen afgewezen en dus gekwetst te worden. Tegelijkertijd is de prijs die hij betaalt een gemis aan nabijheid, intimiteit, echtheid en daadwerkelijk contact.
Wat deze structuur te leren heeft is dat het tonen van de eigen kwetsbaarheid juist als krachtig voelt en overkomt, in plaats van dat het als een teken van zwakte gevoeld en gezien wordt. En dat als hij tot stilstand komt, hij gaat voelen dat er een diep verlangen is naar warmte en verbinding met anderen vanuit het hart. Als deze structuur dit leert, komen ratio en gevoel samen en worden relaties met anderen intiemer en betekenisvoller.
Wat kun je doen om hier stappen in te zetten: