Nieuwsbrief maart 2019

In elke nieuwsbrief belicht ik één van de structuren. Vorige keer stond de overzadigbare structuur in de schijnwerpers, deze keer de vervloeiende of symbiotische structuur. In deze nieuwsbrief vind je ook een aanbieding voor de coachleergang en een nieuwe ontwikkeling: het karakterstructuren kaartspel. Veel leesplezier!

Verdieping: de vervloeiende structuur

‘Ik kom de ruimte binnen en merk het meteen aan de sfeer. Mijn twee directe collega’s kunnen niet met elkaar door een deur en er is weer iets gebeurd blijkbaar. Ik ben me er de hele dag van bewust en het zuigt me helemaal leeg. Het liefst wil ik gewoon dat ze het samen oplossen. Ze komen vaak ook allebei om de beurt over elkaar klagen bij mij. Dan voelt het alsof ik moet kiezen tussen een van hen. Aan het einde van de dag ga ik dan uitgeput naar huis en kan het thuis ook moeilijk loslaten.’Dit is typisch een situatie die voor de vervloeiende structuur erg herkenbaar is. Deze structuur is gevoelig voor sfeer en heeft er veel last van als er iets scheef zit in de verhouding tussen anderen. Dat trekt hij zich dan persoonlijk aan en hij wil dan ook niets liever dan de harmonie herstellen. Soms doet hij dit heel expliciet door een bemiddelende rol te vervullen. Soms verliest hij veel energie door steeds in zichzelf bezig te zijn met hoe de sfeer is.

Door altijd bezig te zijn met anderen en hoe iets voor anderen is, is hij niet bezig met zichzelf en wat hij zelf wil. Dit is de ‘selffulfilling prophecy’ van deze structuur. Want als je altijd met anderen bezig bent, ben je niet bezig met wat je zelf van iets vind of wat je zelf wil. En door met anderen bezig te blijven, krijg je daar ook geen zicht op. Een belangrijk ontwikkelpunt voor deze structuur is dan ook om te leren om autonoom te zijn en zijn eigen behoeften als uitgangspunt te nemen.

Wat kun je doen om dit te bereiken:

handboek karakterstructuren word wie je bent
 • Vraag jezelf in moeilijke situaties geregeld af: wat wil ik zelf? Als je het lastig vindt om een keuze te maken, dan kies je gewoon een van de opties. Daar blijf je bij. Dit kun je met kleine dingen oefenen. Kijk hoe dat voor je voelt en of je ook naar buiten toe voet bij stuk kan houden.
 • Neem fysieke afstand van anderen. Deze structuur heeft de neiging te dichtbij te komen. Speel eens met afstand en nabijheid en voel wat de invloed hiervan is op jouw gevoel van autonomie.
 • Als je merkt dat je last hebt van de sfeer, ga dan ergens anders zitten. Bedenk terwijl je dat doet dat het niet aan jou is om het op te lossen.

Nieuw! Karakterstructuren Kaartspel

Wij zijn de afgelopen tijd erg druk geweest met het ontwikkelen van het Karakterstructuren kaartspel. Dit spel (bestaande uit 136 kaarten) is ontwikkeld als instrument voor coaching, om in gesprekken een analyse te maken van de karakterstructuren die actief worden in bepaalde situaties.

Aan de hand van situatiekaarten benoem je de kwaliteiten en valkuilen die van toepassing zijn op de specifieke situatie. Doordat de kwaliteiten en valkuilen allemaal aan een bepaalde karakterstructuur gelinkt zijn, wordt al spelenderwijs zichtbaar welke kwaliteiten en valkuilen bij welke structuur horen. Zo ontstaat er een persoonlijk karakterstructurenprofiel voor die specifieke situatie.

Door het bespreken van de kwaliteiten en valkuilen wordt inzichtelijk welke ontwikkelingsrichtingen er mogelijk zijn en welke acties dat van je vraagt. Door de interactieve manier van werken, kunnen de inzichten ontstaan en ook daadwerkelijk beklijven. Het kaartspel is een speelse manier om met karakterstructuren te coachen in teams en één op één. Het karakterstructuren kaartspel komt medio april 2019 uit.

Boek en testrapport

Aanbieding Professioneel Coachen met Karakterstructuren

Op 9 mei gaat de leergang Professioneel Coachen met Karakterstructuren weer van start. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

In deze leergang van vier dagen ligt de nadruk op het leren coachen met karakterstructuren. Je krijgt meer inzicht in de karakterstructuren en leert ze goed herkennen en onderscheiden. Daarnaast leer hoe je de karakterstructuren kunt inzetten in coaching en begeleiding.  Als je jezelf nu aanmeld voor deze vierdaagse leergang krijg je €50,- korting. Je betaalt dan dus maar €899,- voor de volledige leergang van vier dagen inclusief lunch in plaats van €949,-.

Gebruik bij je inschrijving de code werkenvoorjaar om de korting te ontvangen. Je kan je hier inschrijven.

Let op! Gewijzigde data leergangen

De data voor de leergangen Professioneel Werken & Coachen met Karakterstructuren zijn gewijzigd voor dit voor- en najaar.

De definitieve data leergang Werken met Karakterstructuren

Najaar 2019
 • 18 september
 • 9 oktober
 • 30 oktober
De definitieve data leergang Coachen met Karakterstructuren.Voorjaar 2019
 • 9 mei
 • 22 mei
 • 6 juni
 • 27 juni
Najaar 2019
 • 12 september
 • 10 oktober
 • 31 oktober
 • 22 november