Karakterstructuren.com in een nieuw jasje!

De afgelopen maanden hebben we flink aan de weg getimmerd met het ontwikkelen van een aparte website voor alles rondom karakterstructuren. We hebben gemerkt dat de integratie met Ponjee Advies veel verwarring opleverde. Met een nieuw, fris logo en fotomateriaal komt alles wat we doen met karakterstructuren nu volledig tot zijn recht. Wees welkom op www.karakterstructuren.com!

In elke nieuwsbrief belicht ik één van de karakterstructuren. Deze keer de laatste structuur in rij: de strijder ofwel de wantrouwende structuur.

Ook hebben we de twee opleidingen onder de loep genomen en vernieuwd én is er nu ook een eendaagse Masterclass Karakterstructuren.

En: meer over de de accreditaties van het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen) voor de opleiding Professioneel coachen met karakterstructuren. 

Veel leesplezier!

Verdieping: De strijder – wantrouwige structuur

Monsterend keek hij mij aan, terwijl hij voor me bleef staan. ‘Dus jij denkt dat je onze mensen iets kunt leren? Ik zie het nog niet helemaal voor me hoe jij tegen onze medewerkers op gaat boksen’. We gingen zitten om het voorstel dat ik had gedaan voor een aantal trainingen te bespreken. Dat voorstel had ik twee weken eerder opgestuurd. ‘Ik heb het niet gelezen, dus je moet me er nu maar even doorheen nemen’.

Dit gedrag past bij een strijder, ofwel de wantrouwende structuur. Deze structuur is gericht op het in de ‘bovenpositie’ blijven ten opzichte van een ander. Deze structuur straalt vaak macht uit door een imposante houding, al dan niet met de handen in de zij. De strijder houdt altijd de regie in een gesprek of relatie. Hierdoor kan hij verhullen dat hij het soms ook niet weet of zich van binnen onzeker voelt. Hij kan soms het gevoel hebben dat hij elk moment ontmaskerd kan worden en dat iedereen er achter komt dat hij ‘ook maar wat doet’.

Wat deze structuur te leren heeft is dat zij het niet allemaal alleen hoeven te doen. Zij hebben al vroeg geleerd om zelfstandig en ‘groot’ te zijn. ‘Klein’ zijn geeft een ongemakkelijk gevoel van afhankelijkheid waarbij deze structuur zich heel kwetsbaar voelt. Tegelijkertijd is dit precies het leerpunt: leren op een ander te leunen en de waakzaamheid voor mogelijk verraad los te laten. Als deze structuur dit leert, kan hij zich beter ontspannen, meer gelijkwaardig zijn met anderen en hoeft hij zich niet meer groter voor te doen dan hij is.

Wat kun je doen om hier stappen in te zetten:

handboek karakterstructuren word wie je bent
  • Neem de tijd om stil te staan bij het woord vertrouwen. Wat betekent dat voor je? In welke situaties zou je meer mogen vertrouwen?
  • In welke situaties zou je meer openheid mogen geven over wat je voelt? Experimenteer hiermee en reflecteer op het effect hiervan op jou en de ander.
  • Laat je verrassen door iemand en merk op wat dit met je doet. Reflecteer erna nog een keer: hoe was het? Hoe voelt dat nu?

Accreditatie Professioneel Coachen met Karakterstructuren

De opleiding ‘Professioneel Coachen met Karakterstructuren’ heeft de accreditatie gekregen van  het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen) voor 24 PE-punten in de categorieën Lichaamsgericht Werkend Psycholoog en Psycholoog NIP Arbeid & Organisatie.

Ook heeft deze opleiding al een accreditatie van het NBVA (Nederlandse beroepsvereniging van Hypnotherapeuten) voor 24 PE-punten.

Hier zijn we natuurlijk hartstikke blij mee! Mocht je vragen hebben over accreditaties bij andere beroepsverenigingen, dan horen wij dat graag. U kunt een mail sturen naar kantoor@ponjeeadvies.nl

Opleidingen voorjaar 2020

Weten waar je goed in bent? Welk werk en welke relaties bij je passen? En hoe je beter communiceert met collega’s, vrienden en familie? Of wil je leren coachen met de karakterstructuren? Schrijf je dan in voor één van onze opleidingen.

Persoonlijk leiderschap – Word wie je Bent
Met de driedaagse opleiding ‘Persoonlijk leiderschap – word wie je bent’ leer je je karakter beter te begrijpen. En ook hoe dat invloed heeft op je werk en privéleven.

De opleiding is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke groei, zowel zakelijk als privé. Wil je anderen helpen om hun karakter beter te begrijpen? In je werk als coach, psycholoog, recruiter of HR-professional? Dan vormt deze opleiding daarvoor ook een goede basis als je nog geen kennis hebt van de karakterstructuren. Meer weten? Klik hier.

Professioneel coachen met Karakterstructuren
Met de vierdaagse opleiding ‘Professioneel coachen met Karakterstructuren leer je interventies doen die de client werkelijk in beweging zetten. Je leert om de cliënt een leerervaring te bieden die daadwerkelijk beklijft en een effectieve en blijvende verandering teweeg brengt.
Pas je de karakterstructuren van Reich al toe in je werk als coach, psycholoog, begeleider of therapeut of werk je als begeleider en wil je graag gaan werken met de methodiek karakterstructuren? Dan is deze opleiding wat voor jou!

Met deze vierdaagse opleiding ‘Professioneel coachen met karakterstructuren’ krijg je tips en concrete tools om hulp op maat te bieden. Geschikt voor de situatie en het type cliënt of coachee.
Zodat je jezelf met recht een professionele karaktercoach kunt noemen.
Meer info? Klik hier.

Beide opleidingen gaan in maart van start. Wil je nog deelnemen? Wees er dan snel bij, want er zijn nog maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Cover herzien vierkant handboek
Test maken

Nieuw! Masterclass Karakterstructuren

Wil je meer te weten komen over de karakterstructuren en wat het kijken met deze bril je kan opleveren aan inzichten?

Doe dan mee met de Masterclass Karakterstructuren. Gedurende één dag neemt Tijn Ponjee, schrijver van ‘Word wie je Bent – Handboek Karakterstructuren, je mee in de leer van de karakterstructuren van Reich. Met eigentijdse invalshoeken en aansprekende voorbeelden komen je eigen karakterstructuren tot leven. Aan het einde van de dag ga je met concrete handvatten naar huis, waarmee je aan de slag kan gaan om je eigen en daarmee ook andermans effectiviteit te vergroten.

Onderwerpen die aan bod komen op deze dag zijn:
•    Wat zijn de kenmerken van de zes karakterstructuren?
•    Wat herken ik bij mezelf en wat niet?
•    Hoe kan ik er beter mee om leren gaan?
•    Wat zijn de acties die ik hierin voor mezelf kan onderscheiden?

De eerste Masterclass is gepland op 21 februari 2020 van 10:00 tot 17:00 uur. Voor de snelle beslissers bedraagt de investering voor de Masterclass op 21 februari €125,- in plaats van €150,- (Happinez aanbieding). Gebruik hiervoor de kortingscode ‘Masterclass’ bij je inschrijving.

Karakterstructuren test

Karakterstructuren Test vierkantBen je observerend, zelfstandig, zachtaardig, steunend, een harde werker of een baken in de storm? Er zijn zes karakterstructuren die elk hun eigen kenmerken en gedrag hebben. Benieuwd naar de karakterstructuur die bij jou past? Doe nu de gratis karakterstructuren test.